Ledarskap

Ledarskap i koncentrat: Tio läsvärda artiklar i bokform

Trots att vissa artiklar är skrivna under 90-talet känns boken modern, anser skribenten.

Det är dags för oss på Burro Advisors att tipsa om nästa bok i ämnet ledarskap och idag har turen kommit till Tobias Löfgren:

Jag har valt att läsa en bok som heter just ”Om ledarskap” och är utgiven av Harvard Business Review där man i samlad form får med sig flertalet insikter kring detta ständigt aktuella ämne.

Artiklarna är skrivna av ledande och mycket framstående experter såsom David Goleman, John P Kotter, Peter M Senge och är publicerade över en tidsperiod som sträcker sig mellan 1990 och 2007. De tio artiklarna ska vara bland det bästa som skrivits i ämnet och därav fått plats i serien Harvard Business Review Topp 10.

Särskilt gillar jag John P Kotters artikel ”Vad ledare egentligen gör” som tar sin utgångspunkt i hur ledarskapsfärdigheter skiljer sig från chefskap och hur dessa kan interagera och komplettera varandra i ett framgångsrikt ledarskap. Chefskap handlar om att hantera komplexitet och det tillför ordning och förutsägbarhet till en situation, men för att lyckas måste också företag anpassa sig till förändringar. Ledarskap handlar då om att lära sig att hantera snabba förändringar.

Som ett exempel kan skillnaderna beskrivas som att chefskap handlar om att planera och budgetera. Ledarskap handlar om att bestämma en riktning.

Överlag är detta en lättläst bok som ger värdefulla insikter och känns modern trots att flera av artiklarna är skrivna för mer än 20 år sedan.