IMG_9132 mellqvist

Att välja sin ålder – inspirerande bok 3

I vår semesterhälsning tidigare i somras lovade vi att återkomma på temat mångfald och specifikt den spännande dimensionen ålder. Vår kollega Åsa Otterlund har läst och inspirerats av ”VÄLJ DIN ÅLDER – En bok för alla jämna och ojämna födelsedagar” av John Mellkvist.

Ålderismen – vår strukturella åldernoja och dess skadliga effekter i samhället (inte minst i arbetslivet) –  är ett företeelse som fått verka länge i det fördolda. Nu diskuteras och utmanas detta allt oftare i konstruktiv anda, mycket beroende på John Mellkvists engagerade dialog i olika kanaler med Linkedin som huvudspår.

I Sverige har vår biologiska ålder blivit en av de mest framträdande beskrivningarna och grund för sortering avseende vem vi anses vara, vilken ”grupp” vi anses tillhöra. Att en sådan indelning fått ta så mycket plats gör förstås att vi cementerar ett antal förväntningar kring vårt bäst före- datum. Vi gör det lite väl enkelt för oss och missar därmed stora värden när vi slentrianmässigt kopplar ihop t ex ”ung och hungrig” eller ”äldre och överkvalificerad” och agerar därefter.

Efter att målmedvetet och aktivt ha drivit frågan om ålderism i ett antal år har John Mellkvist verkligen lyckats sortera upp och synliggöra detta strukturella beteende (så omfattade!) och dess negativa konsekvenser (så stora värden som försvinner!). Sin resa hittills sammanfattar han i boken och ger oss ett antal tydliga och enkla råd för vad vi kan göra för att motverka ålderism (nyfiken – läs boken!).

Alla vi som arbetar med rekrytering av nyckelpersoner och med att sätta samman riktigt skarpa värdeskapande lednings- och styrelseteam har mycket inspiration att hämta ur denna sammanfattande och energigivande bok. Vi behöver ständigt arbeta med att utmana den strukturella förväntan på ideal-profilen för en roll så att vi inte agerar för snävt och därmed missar att optimera teamet.

Och du som vill vara fortsatt relevant i alla dina åldrar, här finns mycket tänkvärd läsning för dig också.

Att författaren verkligen kan området kommunikation gör denna bok extra tillgänglig. Den levererar på ett samtalande sätt de träffsäkra formuleringarna som vi nog själva skulle vilja ha kommit på! Nu får vi argumenten väl förberedda – bara att ta med sig dem ut i det dagliga arbetet och nå fram snabbare till ökad åldersmångfald. Det vinner precis alla på.